Proč se vyplatí naučit se udržet oční kontakt?

V některých zemích, například ve Spojených Arabských Emirátech není zvykem dívat se druhým do očí. Když tak uděláte a vaše pohledy se setkají na více než 3 vteřiny, znamená to, že máte vážný zájem se s druhým sblížit. V našich končinách nemáme určená pravidla na koukání z očí do očí, avšak možná jste zaregistrovali, že střetnutí pohledů s cizím člověkem vás často znervózní. Přitom oční kontakt je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak neverbálně komunikovat s druhým člověkem. A obzvlášť ve vztahu se vyplatí neztrácet partnera z očí - respektive neztrácet partnerovy oči z očí.

  1. Pohled z očí do očí způsobuje vzrušení. Ukázalo se, že když vám někdo kouká do očí, vaše těla začnou produkovat fenylethylamin, který je spojován s automatickou pudovou rekací “útěk”nebo “útok”. To vysvětluje, proč je pro nás někdy těžké oční kontakt vydržet a automaticky sklopíme zrak dolů. Ale když se rozhodnete oční kontakt udržet, říkáte si o Amorův šíp protože
  2. Oční kontakt vytváří spojení. Vědecké studie potvrzují, že záměrný pohled z očí do očí je jeden z nejlepších způsobů, jak posilovat pouto mezi partnery. Zkuste se někdy namísto bezduché otázky, odpovědi či komentáře k vašemu partnerovi jen zadívat do jeho očí. Na začátku to může vám nebo vašemu partnerovi připadat zvláštní, ale vydržte to. Experimetujte a zkoušejte, jak dlouho to dokážete vydržet a pozorujte, co se s vámi a hlavně mezi vámi děje. Není náhoda, že dřív nebo později se jednomu z vás objeví opravdový úsměv na tváři, a ten často řekne víc než slova.
  3. Koukání se do očí posiluje důvěru. Ne nadarmo se upřímnost spojuje s díváním se do očí, zatímco lhář se podle zajetých pořekadel pozná tak, že se do očí nekoukne.
  4. Zvažte rozdíl mezi muži a ženami. Zatímco ženy se otevřou a sdílejí osobní informace raději posluchačům, kteří jim koukají do očí, muži se cítí lépe a řeknou více, když na ně posluchač nekouká. (Ellsworth & Ross, 1975)
  5. Dívání se do očí synchronzuje srdeční tep. Jedna zajímavá studie realizovaná na 32 párech ukázala, že po třech minutách dívání se jeden druhému do očí se ženský tlukot srdce přizpůsobil tomu mužskému.(Ferrer & Helm, 2012)