Pouze 1 znamení, že je to ten pravý!

Dnes žádné principy, žádné rady, žádné návody. Na internetu je mnoho článků o tom, jak poznat, že je to ten pravý, ta pravá. Ve většině se shodují, třeba v tom, že ta pravá polovička Vás rozesměje, je Vám oporou, miluje Vás takovou/takového, jaká/jaký jste, sdílí s Vámi společné hodnoty a životní plány, a tak dále. Oukej, všechno řečené splňuje nejen můj partner, ale také moji nejlepší přátelé. Jsou všichni těmi pravými? Jistě! O čem ta pravost tedy je?

PRAVÝ PARTNER JE TEN, KTERÉHO PRAVÝM PARTNEREM UDĚLÁTE!

Celé to hledání pravého partnera stojí na ošemetném základu. Za předpokladu, že skutečně pan pravý (nebo paní pravá) existuje, znamená to, že nejdřív musím jít a zkoušet jednoho partnera po druhém, abych narazila na toho pravého. Už to samo o sobě může být problematické, a to není ještě všechno. Když se mi to podaří, a já nabudu dojmu, že by to mohl být on, musím vzít do ruky seznam znaků a zkontrolovat, zda pan pravý nebo paní pravá obsahuje všechny body na seznamu. Pak bych snad mohla s jistotou tvrdit, že jsem našla toho pravého (tu pravou). Avšak tento ideální scénář nedává žádný prostor pro improvizaci, a pro život samotný. Třeba, že toho pravého potkám v době, kdy sám prožívá něco těžkého, a mne pravděpodobně v tu chvíli nerozesměje, nebo že se mnou nesdílí moje životní plány, protože je ještě sám nezná. A možná je neznám ani já.

Ono “Hledání toho pravého” chápu jako pozůstatek doby, kdy se lidé brali v pubertě a na celý život. Jasně, že se všechno točilo o tom si zatraceně dobře vybrat, protože když vybereš špatně, nemáš šanci to v životě změnit. A onen zmíněný seznam mohl dobře posloužit jako pomůcka k tomu, abychom měli skutečně jistotu, že jsme si vybrali správně.

Doba se však změnila. A já pevně věřím, že už žádné univerzální seznamy těch “pravých” atributů nepotřebujeme. Dnes máme možnost se nejen svobodně rozhodnout, ale je dokonce běžné své rozhodnutí i několikrát změnit. Nikdy nebylo jednodušší vztah ukončit a jít “hledat dál”. Právě proto, že žijeme v době, kdy jsme zvyklí požadovat nejlepší servis a bez ostychu cokoliv opouštíme v lovu za lepším, mám pocit, že naše vztahy čelí naprosto jinému riziku.

JAK ZŮSTAT VE VZTAHU S NĚKÝM, KDO MOŽNÁ TEN PRAVÝ JE, ALE MY SI NEJSME JISTÍ, PROTOŽE MOŽNÁ JE NĚKDO LEPŠÍ?

A v tom nám jen stěží pomůže seznam s vlastnostmi toho pravého. Přemýšlela jsem, jak se to vyvíjelo u mne a vzpomněla jsem si na rozhovor s mou sestrou. Ta mi jako čerstvě dvojnásobná maminka ve vztahu překračující desítku řekla: “Já vím, že je to on. Vím to, protože jsem se rozhodla, že je to on.” Tehdá, jsem tomu moc nerozuměla. “Jak jako, že ses rozhodla, že je to on?”

Ale ono mi to časem začalo dávat smysl. Teď už jí rozumím, protože to mám stejně.

BÝT VE VZTAHU S TÍM PRAVÝM JE NAŠE VOLBA.

Není to o něm nebo o ní. Je to o nás. Jakmile přemýšlíme nad naším partnerem, zda je to ten pravý, je jednoduché být každou chvíli na vážkách. Prožili jste krásný víkend? Skvělé, cítíte se šťastni a naplněni a víte, že jste si souzeni. Zapomněl na výročí? Nechala Vás už po několikáté čekat na schůzce? Ach, asi si mne tolik neváží, asi to není ten pravý, ta pravá. Tímhle přemýšlením jsme zranitelnější a hlavně víc citliví vůči příležitostem, kdy někdo jiný dělá něco lépe než náš partner. A můžete hádat, jak moc jsme ochotni investovat do vztahu, kde jsme neustále jednou nohou venku.

Existuje proto jen jedno znamení, že je to ten pravý (nebo ta pravá). A tím znamením je Vaše rozhodnutí. Jestliže chcete, aby člověk, se kterým dnes trávíte čas, s Vámi byl po zbytek života, jednou provždy se rozhodněte, že je to ten pravý a všechny pochyby hoďte za hlavu. Jedním rozhodnutím přestanete přemýšlet “co by kdyby”, a budete se soustředit na to “jak ano”. Posílíte Vaši loajalitu a odhodlání udělat maximum proto, aby to vyšlo. A o to nám vždycky šlo. Být s tím pravým! 🙂

PS: A jestli si stále říkáte “co když ale…”, chtěla bych Vás uklidnit. Žijeme v době, kdy bez ostychu opustíme cokoliv, co už nás dále neuspokojuje. Když přes veškerou Vaši energii a snahu zjistíte, že Vaše rozhodnutí nebylo správné, ještě pořád můžete s čistým svědomím odejít.